Acvariul – informații generale, suport și așezare, măsuri de siguranță

Acvariul – Informații generale

De diferite forme geometrice, la toate se aplică aceeași regulă de bază: mai mare este mai bine, find de preferat un acvariu de o suprafață mai mare în locul unuia de o capacitate mai mare; aceasta deoarece, într-un acvariu cu o suprafață mai mare este mai ușor de întreținut ciclul nitrogenului (ciclul prin care toxinele din apă sunt „sparte” în compuși mai puțin toxici de către bacteriile aerobe).

Începătorilor le recomandăm următoarele dimensiuni de acvariu

  • Capacitatea aproximativă: 208 litri
  • Lungimea: 120 cm
  • Lățimea: 30 cm
  • Înălțimea: 50 cm

Ideea conform căreia un pește mic are nevoie de de un acvariu mic este greșită, deoarece un pește mic este mai activ, astfel având nevoie de mai mult spațiu de mișcare.

Absolut necesar oricărui acvariu este „acoperișul”, acesta împiedică evaporarea apei, asigură un suport solid pentru luminătorul acvariului și-l protejează de apa care sare de la pești. În același timp, împiedică peștii mai vioi să evadeze din acvariu. Ca material, ideal în acest scop este sticla, deoarece plasticul tinde să devină opac cu timpul și este și mai greu de curățat.

Acvariul – Suport și așezare

Locul unde va sta acvariul trebuie bine gândit! În primul rând trebuie luat în considerație un calcul simplu : apa cântărește 1 kilogram pentru 1 litru, fără a pune la socoteala și plantele, pietrele, nisipul sau alte ornamente. Orice veți folosi ca postament trebuie să poată susține multă greutate; din lemn (mai ușor de integrat în ambientul camerei) sau fier (mai solid, dar ruginește în timp). Un acvariu plin este greu de mutat, deci gândiți-vă bine când alegeți postamentul! Evitați așezarea lui lângă fereastră, deoarece lumina soarelui va cauza variații destul de mari ale temperaturii interne, și de asemenea va favoriza dezvoltarea bogată a florei de alge, ceea ce este un lucru rău.

Alt lucru de menționat este faptul că pereții exteriori poziționați spre nord sunt mai reci, deci veți avea nevoie de o încălzire suplimentară dacă vor fi aleși ca loc pentru acvariu. Suprafața suportului trebuie neapărat să fie cât se poate de plană (puteți măsură cu nivela acest lucru), întrucât apa va exercita presiune asupra pereților acvariului – pot apărea crăpături care vor sparge acvariul.

Acvariul – Măsuri de siguranță

Câteva măsuri de siguranță, de bun simț, vă pot salva de la cheltuieli suplimentare, și vă pot salva chiar și viața.

  • când umblați la acvariul dumeavoastră, scoateți din priză tot ce înseamnă încălzitoare, lumini, filtre, etc.
  • folosiți doar dispozitive făcute special pentru acvarii;
  • folosiți dispozitive cu împământare; dacă nu va pricepeți deloc la electrică, apelați la un specialist în acest domeniu;
  • incidente cum ar fi spargerea acvariului se întâmplă foarte rar, dar poate că nu este o idee rea să vă asigurați (la propriu) și pentru acest eveniment.