3 reguli de bază

Știi probabil deja că trebuie să fii șeful haitei pentru ca tu și cățelul tău să va simțiți bine împreună! Dar… cum îi explici și lui asta? Evident, dacă îi explici „omenește” nu va pricepe. Așa că trebuie să încerci să înțelegi ce se întâmplă în mintea lui, la ce reacționează și, mai ales, cum-în acest fel, pe lângă metodele recunoscute de dresaj, vei găsi propriile tale metode, care să ți se potrivească și ție, și lui.

Până atunci, ține minte 3 reguli de bază ale dresajului corect:

Regulă nr. 1 – NU LOVI ANIMALUL!

„Câinele seamănă cu stăpânul” și „Cine seamănă vânt culege furtună”, se spune. Dacă tu ești violent, câinele tău va învăța de la tine să fie la fel. Dacă îl bați, să nu te miri când o să te muște la un moment dat-va face exact ce l-ai învățat.

Dacă până acum ți-ai „educat” câinele cu „ajutorul” corecțiilor fizice, este timpul să te oprești și să încerci să îndrepți răul făcut. Sunt atâtea metode non-violente de dresaj, încât e păcat să îți chinui câinele. În plus, un câine pe care îl lovești nu te va asculta din respect, ci de frică. Fiecare are câinele pe care îl merită-tu decizi .

Regulă nr. 2 – RECOMPENSA este cea mai bună MOTIVAȚIE!

Dacă animalutzul tău „a prins ideea” și a executat comanda, nu uita să-l recompensezi de fiecare dată! Recompensa este modul în care ajutăm animalutzul să memoreze că „buna” executarea de comenzi primite de la tine. Câinele reacționează în funcție de experiențele pe care le trăiește-dacă o anume acțiune a avut ca rezultat imediat un avantaj, câinele o va ține minte ca fiind benefică și o va repeta, pentru a obține același rezultat pozitiv.

Atenție! Recompensează câinele în secunda în care a executat comanda, nu înainte, nu după. De exemplu, în cazul comenzii „Șezi!” îi dai ceva bun în momentul în care posteriorul câinelui a atins pământul. Îl poți recompensa în 3 feluri, după cum urmează:

  • hrana – este recomandată la începutul dresajului, fiind o motivație foarte puternică pentru câine. Acest tip de recompensă se combină întotdeauna cu celelalte două, pentru a crea în mintea câinelui o asociere pozitivă-astfel, treptat, recompensa alimentară poate fi înlocuită (și se recomandă acest lucru!) cu celelalte două:
  • contactul fizic (o mângâiere, un scărpinat scurt după ureche) – inițial se asociază cu hrană, apoi o înlocuiește; de obicei se recomandă ca acest tip de recompensă să fie dublat de:
  • aprecierea verbală – de obicei un „Bravo” entuziast, cu o tonalitate veselă, caldă, este exact ce trebuie. Se recomandă alternarea sau chiar utilizarea în același timp a celor 3 tipuri de recompensă-pentru ca animalul să execute comenzile și atunci când nu avem ce să-i dăm sau când nu suntem în preajma lui și nu putem să-l mângâiem.

Regulă nr. 3 – NICI PREA-PREA, NICI FOARTE-FOARTE! – Regula RĂBDĂRII

În primul rând, câinele se plictisește repede – așadar, trebuie să înaintezi cu pași mici, dar siguri, pe calea unei educații solide și pe care să te poți baza. Ședințele de dresaj trebuie să fie scurte și consistente, alternate cu momente de joacă. Atâta vreme cât dresajul va fi ca un joc pentru cățel, el va învăța repede și cu plăcere. Dacă îl plictisești, orice altceva îi va atrage atenția și veți ajunge amândoi la capătul răbdărilor – el, că nu-l lași în pace, tu, că nu este atent și eforturile tale sunt zadarnice.

În al doilea rând, degeaba execută perfect toate comenzile acasă, dar când ieși cu el nici nu îți dă atenție! Ca să previi acest lucru (și jenant, și periculos!) trebuie să adaugi treptat „elemente de distragere a atenției”. Întâi exersezi într-un loc liniștit, până înțelege comanda. Apoi rogi pe cineva să treacă pe lângă voi, nu foarte aproape. Apoi cauți un loc în care se circulă. Încet, încet câinele va executa comenzile și în cele mai aglomerate zone, indiferent de ce se petrece în jurul lui.

Nu în ultimul rând, amintește-ți că tu ești șeful – nu da o comandă decât dacă ești sigur că va fi executată. Dacă totuși câinele nu reacționează, nu-l pedepsi-insistă, mai arată-i o dată ce are de făcut, ajută-l să facă bine și recompensează-l. Știm, îți trebuie un munte de răbdare!

Trebuie să mai știi ca „un stăpân bun contează mai mult decât o masă bună” – dacă dresajul este efectuat corect înseamnă că ai reușit să câștigi nu numai supunerea, ci și respectul câinelui. Și o să te simți tare bine!