PaulT wrote:Ce efect are castrarea la caine (mascul sau femela)?
Sunt foarte multi posesori de caini care nu-si castreaza cainii crezind ca le fac un rau (aplica psihologia umana si se gaindesc ca e tare rau sa fii asa). Altii sunt in extrema cealalta si spun ca trebuiesc sterilizati ca sa nu mai fie agresivi sau pentru a opri un comportament nedorit. Cu totii stim ca in general adevarul e pe la mijloc, iar in randurile ce urmeaza am incercat sa dau cat mai multe informatii posibile pentru a intelege exact problema.
MasculEfectul castrarii la mascul este foarte bine inteles la animalele domestice de mii de ani (cal, taur, porc, etc) si este o practica curenta pentru a schimba comportamentul acestora. Ei bine aceasta practica nu a fost aplicata in mod curent la caini, ceea ce ne spune clar ca istoric vorbind schimbarile de comportament la caine sunt diferite sau mai subtile. Asta nu inseamna ca nu sunt vizibile, dar este gresit sa credem ca daca o facem vom schimba un anumit comportament nedorit. Efectul castrarii variaza de la caine la caine, si nu este legat numai de reducrea nivelului de testosteron. Dupa castrare testosteronul dispare din sistemul circulator in 6 ore, dar s-a observat ca masculii castrati inca mai monteaza catele in calduri. Unii isi pierd interesul dupa 6 luni iar altii dupa 12 luni. Sunt unii care continua sa o faca toata viata si femelele in calduri sunt la fel de stimulate si accepta sa fie montate si de cei castrati si de cei intacti, fara deosebire.
Studii stiintifice au aratat ca din punct de vedere statistic urmatoarele comportamente sunt schimbate astfel:
Fugitul de acasa/explorare: se reduce in 90% din cazuri (rapid 45%, incet 45/%, fara efect 10%)
Agresivitatea intre masculi: se reduce in 60% din cazuri (rapid 25%, incet 35%, fara efect 40%)
Apetitul sexual: se reduce in 60% din cazuri (rapid 30%, incet 30%, fara efect 40%)
Marcarea teritoriului: se reduce in 50% din cazuri (rapid 20%, incet 30%, fara efect 50%)
In general se poate spune ca sunt 50% sanse de a altera un anumit comportament prin castrare daca acesta a fost invatat deja. Iar daca se produce o schimbare, aceasta este rapida in 50% din cazuri si lenta in 50%.Deasemenea NU s-au observat schimbari majore legate de:
- "personalitatea" cainelui
- memorie
- calm
- porniri distructive
- comportamentul fata de copii
- activitate excesiva
- atentie, dar daca trebuie sa fie atent mult timp vigilenta scade.
- abilitatile cainelui: vanatoare, paza, etc.
- relatia cu oamenii in general, cu exceptia acceptarii de a fi dominat mai usor imediat dupa castrare de catre oamenii din casa.
- reflexe conditionate (cele vechi se pastreaza), dar imediat dupa castrare cele noi se formeaza mult mai greu, dar efectul dispare cu trecerea timpului.
- comenzile deja invatate (se pastreaza), dar imediat dupa castrare cainele invata mai greu, dar acest efect dispare cu trecerea timpului.
In schimb s-au observat diferente foarte mari comparand caini castrati la 1 luna, 6 luni, 9 luni cu cei intacti de aceeasi varsta in ce priveste
dezvoltarea fizica.
Cu cat e facuta mai devreme diferentele fizice sunt mai mari, de aceea este de preferat
sa se astepte pana cand cainele atinge maturitatea.Din aceasta tragem concluzia: Castrarea nu influenteaza in mod negativ cainele, si ca nu trebuie sa ne para rau daca o facem.
FemelaFemelele sunt active hormonal (sexual) de 2 ori pe an timp de 2 luni, de aceea sterilizarea acestora nu schimba intr-un mod semnificativ comportamentul acestora.
Din aceasta tragem concluzia ca femelele sunt sterilizate doar ca masura contraceptiva si pentru a elimina scurgerile vaginale. Sterilizarea la femele trebuie facuta la maturitate si inainte de primul ciclu.
Atat la mascul/femela sterilizarea elimina aparitia cancerului de prostata/cancerului ovarian.
In concluzie, daca nu se doresc pui de la un anumit caine este mai bine daca este sterilizat la maturitate.
Parerea mea personala este de a lasa inmultirea cainilor pe seama crescatorilor profesionisti care o fac in cunostiinta de cauza, de a steriliza cainii de companie pentru a preveni sarcinile nedorite, supra-popularea, eliminarea cancerului la organele sexuale si cel mai important de a opri accidentele genetice sau a celor de temperament facute in necunostiinta de cauza.