Pot trăi chinchilele în aceeași casă cu o pisică?

În mare parte din cazurile în care animale de companie de diferite specii trăiesc sub același acoperiș relația dintre aceste necuvântătoare depinde foarte mult de caracterul fiecărui individ în parte. Întotdeauna este important să aveți și un plan de urgență în cazul în care lucrurile scapă de sub control.

Pisicile și chinchilele pot coexista în liniște dacă există o serie de condiții prielnice. Dacă deja aveți o pisică, trebuie să luați în considerare personalitatea felinei. Multe persoane au pisici și chinchile în același timp, însă aceste situații sunt ideale doar dacă pisica este foarte liniștită și nu-i pasă foarte mult de prezența rozătoarei. Dacă aveți o chinchila și adoptați o pisică testați instinctul de vânător al felinei. Acest lucru se poate face foarte ușor cu o jucărie. În mod sigur felina îi va acorda atenție dar dacă pisica va „ataca” energic jucăria și va încerca să o mănânce, atunci e clar că cele două animale de companie din casa dumneavoastră trebuie să stea cât mai separate.

Dacă pisica dumneavoastră este un vânător activ, achiziționarea unei chinchila s-ar putea să fie o alegere pe care să o regretați. Chiar și când chinchila este în cușcă, o pisică determinată poate teroriza rozătoarea întingând labutza printre grațiile cuștii sau doar uitându-se îndelung la chinchila. Până la urmă, chinchilele sunt rozătoare iar o pisică cu un simț al vânătorii foarte activ va considera chinchila dumneavoastră o pradă la îndemână. În cazul în care pisica dumneavoastră este mai relaxată și nu-i pasă prea mult de vânătoare, atunci sunt șanse mari ca felină să ignore chinchila iar rozătoarea se va obișnui în cele din urmă cu pisicii.

Cel important este să observați comportamentul pisicii în apropierea cuștii chinchilei (sau a oricărei rozătoare) în primele zile după ce achiziționați micuțul animal de companie. Trebuie să vă asigurați că pisica nu are intenția de a vâna chinchila, unul dintre indiciile cele mai evidente fiind atenția exagerată pe care felina i-ar acorda-o rozătoarei.

Când chinchila se află în afara cuștii, pisica trebuie dusă în altă cameră sau legată (cel puțin la primele „întâlniri”). Chiar și în cazul celor mai calme și relaxate pisici, niciodată nu lăsați chinchila nesupravegheată în afară cuștii. Bineînțeles, dacă aveți destul spațiu și timp, puteți face în așa fel încât pisica și chinchila să fie permanent separate pentru a evita orice fel de situație neplăcută.

 

Mihail Grigore
Foto: Public Domain