Cumpărarea și instalarea porcușorului de Guineea în noua casa

Dacă v-ați hotărât să adoptați un prieten rozător, în momentul în care mergeți să-l cumpărați trebuie să țineți cont de anumite criterii ce vă pot ajuta să vă bucurați cât mai mult de micuțul prieten și îi vor face și lui adaptarea mai ușoară în noua casă.

În primul rând, se recomandă să cumpărați un animal tânăr, șansele de a vă fi alături sunt mai mari decât în cazul unui adult. Recunoașterea este ușoară, puii fiind puțin mai mari decât un hamster, în timp ce animalele adulte au în medie o lungime de 20 -25 cm.

Dacă aveți preferințe în privința sexului, este bine să citiți articolul despre Recunoașterea sexului porcușorului de Guineea. Dacă nu sunteți sigur, este mai bine să vă consultați și cu vânzătorul. Nu uitați să-l întrebați, în cazul în care doriți să cumpărați o femelă, dacă vecinii de cușcă sunt animale de același sex, dat fiindcă ajung la maturitatea sexuală foarte repede, la 6 săptămâni (masculii la 9), așa că există șansa, uneori nedorită, de a achiziționa mai mulți porcușori de Guineea la prețul unuia singur.

În alegerea viitorului companion rozător, trebuie să verificați dacă:

  • este vioi, comunică prin limbajul specific cu celelalte animale din cușcă;
  • are blănița netedă și strălucitoare;
  • corpul este plinuț, dolofan;
  • pielea este curată (de verificat în special în zona interioară lăbuțelor), fără răni, coji etc.;
  • regiunea anală este curată;
  • ochii nu prezintă iritații, scurgeri;
  • zona nazală este uscată, fără răni.

Porcușorul de Guineea este sperios din fire, dacă vânzătorul îl prinde imediat, fără ca acesta să încerce să fugă sau să se zbată, fie a avut mult noroc, fie animalul este bolnav și trebuie să îl verificați atent sau să renunțați la a-l cumpără.

Micuțul prieten va fi instalat într-o cutie de carton și dus spre noua lui locuință, amenajată corespunzător.

Este bine să-l puneți înăuntru cu cutia în care a fost transportat, după ce ați deschis-o, pentru a se simți mai în siguranță. Cu cât locul este mai aglomerat și gălăgia din jur mai mare, cu atât va ieși mai greu, așa că lăsați-l să se acomodeze treptat. După ce a ieșit de mai multe ori pentru a explora cușca și pentru a mânca, puteți înlătura cutia în care a fost transportat.

Chiar dacă se recomandă instalarea unei căsuțe de lemn în cușcă, este bine să nu faceți acest lucru din primele zile, pentru că se va ascunde înăuntru și vă va lua mai mult timp până când îi veți câștiga încrederea.

În primele două-trei zile, nu-l deranjați prea mult! Schimbați-i apa, mâncarea și spuneți-i câteva cuvinte drăgăstoase. Puteți încerca să-l mângâiați puțin, fără să insistați dacă se sperie. Lăsați-l întâi să se obișnuiască cu locul. În timp, vă căpăta încredere și după o vreme va deveni un prieten drăgălaș și afectuos.

Gabi D
Senior Editor
Animalutze.COM