Recunoașterea sexului la purcelușii de guineea

Se întâmplă foarte des ca cineva care dorește să achiziționeze un purcel de guineea să ajungă acasă crezând că a luat un mascul și să afle că de fapt a luat o femelă, sau invers! Aceasta se întâmplă pentru că la purcelul de guineea sexul este totuși destul de greu de determinat. Este însă foarte important să știm dacă purcelușul nostru este băiețel sau fetiță, pentru că, în cazul în care dorim să luăm doi (ca să nu se plictisească) și nu avem intenția să facem o crescătorie în foarte scurt timp, este bine ca cei doi să fie de același sex, preferabil femele, întrucât masculii sunt mai bătăioși și se ceartă unul cu celălalt.

Pentru a determina sexul purceilor de guineea avem o regulă simplă-în cazul femelelor, zonă genitală va avea aspectul unui „Y” iar în cazul masculilor, va avea aspectul unui „i” sau a unui „Y” cu un punct în centru, punctul reprezentând penisul.

Femela

Vaginul femelei este închis în mod obișnuit de o membrană (himen) care se „autodizolvă” în timpul perioadei de călduri și se rupe în timpul nașterii, pentru a se regenera ulterior. Femela este aptă pentru procreare o dată la 15-18 zile timp de 24-48 de ore. Astfel, umflătura netedă de la suprafața zonei genitale a femelei poate să ne păcălească, deoarece poate acoperi deschiderea în formă de „Y”. Pentru a fi siguri, trebuie să înlăturăm delicat pliurile din jurul zonei genitale a purcelului de guineea și, dacă este o femelă, să observăm deschiderea în formă de „Y”.

Masculul

Sexul masculului, mai ales în cazul în care este încă pui sau dacă este un adult mai „corpolent”, este mai greu de determinat, în primul caz deoarece la pui nu se văd încă testiculele (două umflături simetrice, în formă de alună) și în al doilea caz deoarece la masculii adulți penisul poate fi foarte bine mascat de pliurile pielii și de pernițe de grăsime.

Metoda prin care se poate determina „la sigur” sexul purcelului de guineea mascul este o apăsare ușoară chiar deasupra zonei genitale. Dacă este mascul, penisul va ieși ușor dintre pliurile pielii. Fără acest mic test, în anumite situații este aproape imposibil de determinat dacă purcelul de guineea este femelă sau mascul! Atenție, însă! Nu apăsați foarte tare în speranța că purcelul pe care l-ați achiziționat este totuși mascul! Dacă penisul întârzie să iasă dintre pliurile pielii, înseamnă că purcelul este… femelă!