Home FAQ Forum Cont nou Login Resetare parola
Nu aveti produse in cosul de cumparaturi
 
Specii de pasari din Romania pe cale de disparitie
Autor: Mihail Grigore / foto: public domain / Mongo
Data: 10 Martie 2009
Mediu, ecologie, ONG si activism


Specii pe cale de disparitie in Romania - pelicanul cretIn anul 2008 Uniunea Internationala pentru Conservare Naturala (UICN) a emis o lista care cuprindea speciile de pasari, din Romania, care erau pe cale de disparitie. Aceste specii au fost clasificate in trei categorii: amenintate grav, amenintate si vulnerabile.

Din prima categorie fac parte nagatul de stepa (Vanellus gregarius) si culicul mic (Nemenius), care nu au mai fost semnalate in Romania de 20 de ani. Una dintre speciile de pasari din Romania, amenintate cu extinctia, este rata cu cap alb (Oxyura leucocephala). Aceasta pasare doar trece, pe timpul iernii, prin teritoriul Romaniei, oprindu-se de obicei, in zona lacului Techirghiol. O caracteristica a acestei specii de rate o constituie coada, alcatuita din pene foarte dure.

O alta specie pe cale de disparitie, care doar traverseaza tara noastra pe timp de iarna, este gasca cu gat rosu (Branta ruficollis). Aceste pasari se opresc, in fiecare iarna, in regiunea lacului Razelm, din judetul Tulcea, dar au fost vazute si in zonele din estul Munteniei. Gasca cu gat rosu este una din cele mai rare specii de gasca din lume. Un proiect finantat, in proportie de 75%, din fonduri europene, in valoare de peste 650.000 de euro, a fost demarat in 2004, pentru salvarea acestei specii de gasca. "S-a cumparat un teren langa lacul Techirghiol, iar terenul a fost cultivat cu grau si porumb, acestea fiind plantele cu care gasca cu gat rosu se hraneste. Populatia de pasari din aceasta specie nu a crescut insa, deoarece in apropiere s-a construit o ferma de piscicultura. Din cauza deranjului, pasarile nu mai vin in aceasta zona", a povestit, pentru Evenimentul Zilei, Ciprian Fantana, managerul de proiecte de conservare din cadrul Societatii Ornitologice Romane (SOR).

Tot in zona Dobrogei se mai afla o specie la un pas de extinctie: soimul dunarean (Falco cherrug). In incercarea de a salva aceasta specie, SOR a amplasat 14 cuiburi artificiale in zone impadurite din Podisul Babadag, invecinate cu ariile de stepa. Intre 2004 si 2005, s-a incercat ajutarea soimului sa-si gaseasca cuiburi in zonele in care vana. Cuiburile erau confectionate din scanduri iar, in interior, a fost pus nisip si pietris marunt pentru ca femelele sa-si poata face o adancitura in care sa depuna ouale. Daca unele cuiburi au fost deteriorate, altele au fost furate, astfel ca rezultatele proiectului au fost sub asteptari.

In cea de a treia categorie a pasarilor pe cale de disparitie, cea a speciilor vulnerabile, se afla pelicanul cret (Pelecanus crispus). Aceasta specie cuibareste in Delta Dunarii, in timpul iernii preferand sa se mute in zonele de coasta. Potrivit SOR, numarul perechilor clocitoare de pelican cret nu depaseste 500 in toata Europa. Diferenta dintre pelicanul cret si cel comun este ca cel cret are partea inferioara a aripilor complet deschisa la culoare.

In categoria "vulnerabile" intra si Acvila tipatoare mare (Aquila clanga), care poate fi intalnita, in timpul iernii, in Delta. Aceste pasari cuibaresc, de obicei in zone impadurite, in apropierea lacurilor, a raurilor sau baltilor. Dropiile (Otis tarda), aflate, de asemenea, pe lista UICN, mai sunt vazute in vestul Romaniei, dar aceste exemplare provin din Ungaria. Vanturelul mic (Falco naumanni) si Garlita mica (Anser erythropus) sunt si ele specii declarate in pericol de extinctie pe teritoriul Romaniei. Acvila de camp (Aquila heliaca) intregeste lista cu specii vulnerabile. In ultimii ani, cuiburi ale acestor pasari nu au mai fost gasite la noi in tara.

Ciprian Fantana a mentionat ca mai multe specii de pasari deja au disparut definitiv de pe teritoriul Romaniei. Zaganul (Gypaetus barbatus), vulturul plesuv sur (Gyps fulvus) sau vulturul negru (Aegypius monachus) au disparut in prima parte a secolului trecut, mai ales din cauza folosirii otravurilor folosite pentru uciderea carnivorelor mari. In anii '80 au fost observate, pe teritoriul Romaniei, ultimele cuiburi de hoitar, o specie de vultur plesuv de culoare alba-galbuie.

Printre cauzele dispritiei speciilor de pasari de la noi din tara se numara degradarea habitatului prin intesificarea agriculturii si managementul defectuos al padurilor si al pasunilor. Un alt pericol care ameninta populatiile de pasari de pe teritoriul Romaniei, il reprezinta amplasarea fermelor eoliene pe traseele de migratie ale pasarilor. Ariile de Protectie Speciala Avifaunistica reprezinta 12% din teritoriul Romaniei. Acest procent insa  nu este suficient, conform Uniunii Europene. Astfel, tara noastra risca sa fie trimisa in fata Curtii Europene de Justitie daca nu mareste numarul ariilor de protectie.Comentarii la acest articol:
utilizator anonim
salut
Postat de Anonim pe 05 Aprilie 2011, ora 16:08
ma spune la inceput numele pasarii ca mi-e lene sa citesc

utilizator anonim
bufnite cu coarne
Postat de gabryel@yahoo.com pe 24 Februarie 2011, ora 12:41
vreau sa vad daca bufnitele cu coarne sunt pe cale de disparitie

utilizator anonim
prost
Postat de Anonim pe 07 Februarie 2011, ora 15:48
nu este ce ami trebuie

utilizator anonim
Specii de pasari din Romania pe cale de disparitie
Postat de sigur ca da pe 01 Noiembrie 2010, ora 18:19
sigur ca ai dreptate

utilizator anonim
da ai dreptate
Postat de Anonim pe 27 Mai 2010, ora 09:51
da ai dreptate

utilizator anonim
sa invat
Postat de Anonim pe 27 Aprilie 2010, ora 14:09
e foarte educativ!!!!!!!!!!!!!!

Adauga comentariu la acest album:
utilizator
email
titlu
comentariu
introduceti textul din imaginea alaturata
vreau sa primesc prin email comentariile la acest album


Alte articole din Mediu, ecologie, ONG si activism:

Adapost inzapezit la Glina (26 Ianuarie 2012)

Cantitatea mare de zapada cazuta in zona Bucurestiului in ultimele 48 de ore si viscolul afecteaza nu doar drumurile, ci si adaposturile de animale. Astfel, la doi ani de la un eveniment similar, adapostul de la Glina este iarasi acoperit de zapada.

Asociatiile ROBI si A Doua Sansa cer ajutor iubitorilor de animale care pot veni la adapost.

Flashmob in Mangalia (19 Iulie 2011)

Grupul de Facebook "Protectia Animalelor Constanta" organizeaza un flashmob in fata Primariei din Mangalia joi, 21 iulie 2011, la ora 19:30. Iubitorii de animale sunt asteptati cu pancarte si bannere, pentru a protesta impotriva unor masuri luate de primaria orasului in privinta animalelor fara stapan.


Iubitorii de animale sunt invitati sa participe luni, 4 iulie 2011, la un flashmob organizat de grupul "Romani pentru animale", care se va desfasura in Bucuresti, in fata Teatrului National, intre orele 18:00 si 18:30. Evenimentul este dedicat sustinerii medicului veterinar Stefan Raileanu, care a semnalat ONG-urilor si presei problema cailor de la Letea. Din aceasta cauza, el va fi anchetat luni de Comisia Judeteana de Deontologie si Litigii a Colegiului Medicilor Veterinari din Tulcea.


Iubitorii de animale protesteaza impotriva legii care permite eutanasierea cainilor fara stapan printr-un mars organizat joi, 5 mai 2011, in Bucuresti. Participantii se vor intalni in Piata Romana, in capatul strazii Lascar Catargiu, la ora 13:30. La ora 14:00 vor porni pe traseul Piata Romana - Piata Victoriei - Muzeul Antipa - Bulevardul Aviatorilor - Aleea Modrogani, unde se vor opri pentru a picheta sediul PDL, partid ai carui reprezentanti aflati in Parlamentul Romaniei, in functii administrative de conducere si in guvern (Sulfina Barbu, Mihai Cristian Atanasoaei, Elena Udrea si altii) sustin uciderea animalelor. Pichetarea sediului PDL se va desfasura intre orele 15:00 - 16:00.


După miei, e rândul câinilor. Deputații votează PL 912 pe 26 aprilie, 2011 iar iubitorii de animale organizează mai multe acțiuni de protest împotriva legalizării eutanasiei: un flashmob în ziua de Paște, duminică, 24 aprilie 2011 și un miting de protest împotriva legii eutanasiei pe 26 și 27 aprilie 2011.

Oradea: STOP eutanasierii! (21 Aprilie 2011)

Vineri, 22 aprilie 2011, se va desfasura  in Piata Unirii din Oradea intre orele 18:00 si 19:00, la Statuia lui Mihai Viteazul, un miting autorizat impotriva intentiei autoritatilor de a legaliza eutanasierea cainilor fara stapan.


La Cluj-Napoca Luni, 18 aprilie, ora 19:00 sunteți invitați la un FLashMob în Piața Unirii în încercarea de a salva mii de câini din întreaga țară a căror destin este pus în pericol.


Iubitorii de animale sunt asteptati in Parcul Izvor luni, 18 aprilie 2011 incepand cu ora 14:00 si marti, 19 aprilie 2011, incepand cu ora 10:00, pentru a protesta impotriva intentiei autoritatilor de a reintroduce eutanasia ca metoda legala de gestionare a animalelor fara stapan. 


Va invitam luni, 4 aprilie 2011 la ora 19.30 in Piata Mare din Sibiu la un flashmob organizat cu ocazia Zilei Internationale a Animalelor fara Stapan. Actiunea noastra va reprezenta un apel la compasiune si toleranta fata de animale. In cele 10 minute vom demonstra ca intr-adevar ne pasa, vom spune un NU cat se poate de rosu MASACRULUI si un DA verde VIETII.


Marti, 29 martie 2011, vor avea loc in Bucuresti mai multe manifestari de sustinere a PL 912/2007 in forma adoptata in unanimitate de Senatul Romaniei.  Astfel, iubitorii de animale din Bucuresti si reprezentanti ai asociatiilor pentru protectia animalelor vor manifesta in fata Palatului Parlamentului intre orele 12:00-18:00, in Parcul Izvor, peste drum de intrarea Camerei Deputatilor.

  pagina 1 din 11
 2 3 4 5 6  
 pagina urmatoare »


Rubrici disponibile:
  Editorial
  Stiri cu si despre animale
Zimbrul, un fin special (4 Decembrie 2009)
  Competitii canine si feline in Romania
HalloWinner Cat Show! (9 Octombrie 2014)
Octombrie incepe cu pisici (1 Octombrie 2011)
  Chinologie si felinologie
120 de ani de CRUFTS (10 Martie 2011)
Ziua Ciobanescului German (11 Martie 2010)
  Competitii canine si feline internationale
Altfel de concurs canin (24 Aprilie 2008)
  Evenimente ONG, donatii si adoptii
Cafeneaua cu pisici (13 Decembrie 2012)
Sambata, adoptii la Brasov (21 Septembrie 2011)
Animed Arad implineste zece ani (19 Septembrie 2011)
Papica pentru Azorica (6 August 2011)
  Stiinta si descoperiri
Fluturi in spatiu (9 Decembrie 2009)
Primul paianjen ierbivor (24 Noiembrie 2009)
  Interes general
  Mediu, ecologie, ONG si activism
Adapost inzapezit la Glina (26 Ianuarie 2012)
Flashmob in Mangalia (19 Iulie 2011)
Oradea: STOP eutanasierii! (21 Aprilie 2011)
  Monden
Noutati in moda cateilor (26 Noiembrie 2009)
Zboruri cu "Pet Airways" (22 Aprilie 2009)
Casa Alba are un nou paznic (15 Aprilie 2009)
  Curiozitati
Sam, cainele pictor (20 Octombrie 2009)
Un miel de 250.000 de euro (1 Septembrie 2009)
Un caine cu "magnetism" (31 August 2009)
  
Abonare newsletter
Asociatia M.A.M.E.
Petitie Vier-Pfoten impotriva fermelor de blanawww.stopfumatul.ro    ip.info.ro   www.e-studio.ro   www.teste-carnet.ro   E-Media CMS    Servicii Web Design   Blog E-Studio