Nu aveti produse in cosul de cumparaturi
 
Animalutze.com >> Pasari >> diverse >> Boli care se pot transmite de la pasari la om

Boli care se pot transmite de la pasari la om

Cazurile in care pasarile de colivie pot transmite zoonoze sunt destul de rare. Totusi, vom trece in revista cateva dintre afectiunile comune, atat omului, cat si pasarilor de companie, insistand asupra faptului ca incidenta transmiterii este nesemnificativa.

Micoze, eczeme: Din acest punt de vedere, micobacteriozele grupul de ciuperci care cauzeaza tuberculoza sunt cele care au un potential crescut in a afecta omul. Exista peste 50 de specii de micobacterii care pot afecta atat animalele, cat si oamenii; dintre acestea, M. Tuberculosis este responsabila de tuberculoza umana iar M. avium si M. genavense sunt cele doua specii care cauzeaza boala in mod frecvent la pasari. Nu s-au raportat cazuri in care speciile specifice pasarilor au cauzat boala la om.

Boli parazitare: Majoritatea parazitilor externi care afecteaza pasarile de colivie sunt specifici acestora; sunt extrem de rare cazurile in care paduchii sau raia se pot transmite de la o pasare infestata la om, desi este posibil ca acestia sa fie detectabili pe acesta, fara insa a-l afecta.

Giardia si Cryptosporidium sunt doua parazitoze des intalnite la pasarile de colivie care pot cauza afectiuni ale aparatului digestiv la om, de multe ori greu de tratat. Aceste organisme, in cazul in care infesteaza pasarile de companie, le pot cauza acestora tulburari gastrointestinale severe. Cu toate acestea, s-au inregistrat foarte rar cazuri in care giardiozele si cryptosporidiozele au fost transmise de la o pasare infestata la om, acesta contractandu-le de obicei independent.


Boli de natura bacteriana: Salmoneloza, colibaciloza (E. Coli), campylobacterioza si, mai rar, chlamydiaza (psitacoza) sunt cele mai comune organisme bacteriene sau similare bacteriilor care pot cauza boli si la om.

Salmoneloza este cauzata de o multitudine de specii ale genului. Desi este des intalnita la pasarile de curte si la struti, afecteaza in rara cazuri pasarile de colivie.

Escherichia coli (E. coli) este o bacterie care poate cauza, prin simpla existenta in organsimul contaminat si in special la om, o mare varietate de afectiuni, de la diaree apoasa la cistita hemoragica si sindromul hemolitic uremic. Nu exista suficiente dovezi ca E. coli se-ar transmite de la pasari la om.


Boli virale: Exista trei zoonoze specifice pasarilor - Virusul Encefalitei Cabaline Estic, Vestic si Venezuelez (EEE, WEE si VEE) insa afecteaza in general pasari aflate in stare salbatica; nu s-au inregistrat infectii de acest gen transmise de pasarile de colivie la om.trimite prin YM Nota articolului:
         
recomanda unui prietenComentarii la acest articol:
utilizator anonim
papagali
Postat de Sandii pe 17 Noiembrie 2011, ora 14:27
papagali chiar transmit TBC la om ?? pentru ca si eu vreau unul dar mie frica sa nu ma imbolbavesc!! Ce sa fac??

utilizator anonim
as vrea sa stiu!
Postat de Anonim pe 23 Februarie 2011, ora 18:45
buna ziua ! sunt interesata sa stiu mai multe informatii despre boala Knemidocoptes pilae la papagali perusi. As dori sa stiu daca este transmisibila si de cate ori pe zi trebuie tratat papagalul.
Va multumesc!

utilizator anonim
sall
Postat de Anonim pe 15 Octombrie 2008, ora 13:50
asvvrea sa stiu si eu mai exact ce este ?ca nu prea am anteles de aici cam nimik:Dce boli pot da pasarile la om?

Adauga comentariu la acest articol:
utilizator
email
titlu
comentariu
introduceti textul din imaginea alaturata
vreau sa primesc prin email comentariile la acest albumAbonare newsletter
Asociatia M.A.M.E.
Petitie Vier-Pfoten impotriva fermelor de blanawww.stopfumatul.ro    ip.info.ro   www.e-studio.ro   www.teste-carnet.ro   E-Media CMS    Servicii Web Design   Blog E-Studio