Tel: 0751.22PETS (0751.227387)
E-mail: petshop@animalutze.com
Nu aveti produse in cosul de cumparaturi
 
Animalutze.com >> Alte animalutze >> Ursul brun >> Ursul Brun (Ursus arctos)

Ursul Brun (Ursus arctos)

Economisesti 15%
Bewi Dog Lamb&Rice 15kg
207,18 Lei 176,09 Lei
Sabor & Vida Carne de Vita 15kg
159,50 Lei
Royal Canin Medium Sensible 4kg
92,01 Lei
Economisesti 10%
Pachet Economic Bosch Adult Maxi 2x15kg + 6kg CADOU
336,04 Lei 302,44 Lei
Economisesti 10%
Royal Canin Mini Sterilised Adult 8kg + Container CADOU
205,53 Lei 184,98 Lei
Economisesti 15%
Brit Premium Caine Adult Talie Mica 8kg
113,88 Lei 96,81 Lei

Informatii generale

Ursul Brun, a carui denumire stiintifica este Ursus arctos, este raspandit in mare parte din Eurasia si in America de Nord. Desi numarul ursilor bruni a scazut foarte mult, in unele zone chiar disparand definitiv, acest animal inca se gaseste in efective importante in Rusia, Statele Unite ale Americii, Canada si peninsula Scandinava. Ursul brun este omnivor, avand ca principale surse de hrana pestii si radacinile diferitelor plante. De asemenea, se mai hraneste cu mici mamifere si ocazional vaneaza si animale mai mari, cum ar fi caprioare. In lupta pentru mancare, un urs brun matur poate face fata unei confruntari cu haite de lupi sau feline mari. Au fost identificate peste 15 variatii de urs brun, insumand aproape 200.000 de exemplare. Cea mai intalnita subspecie este ursul brun "comun" (Ursus arctos arctos), prezent mai ales in estul Europei. Rusia adaposteste 120.000 de ursi bruni, in timp ce muntii Carpati sunt al doilea habitat, ca numar, din Europa cu aproximativ 5.000 de exemplare. In Franta si Spania, ursii bruni sunt in pericol de disparitie iar in insulele Britanice acest animal este extins.

Descriere

Blana unui urs brun este deasa, cu doua randuri de peri. Culoarea blanii este destul de variata, de la brun-cafeniu, la rosu sau chiar negru. Coada are pana la 13 cm lungime. Ca si alte specii de ursi, cel brun se poate ridica pe picioarele din spate si poate sta in aceasta pozitie destul de mult timp. Ghearele lungi de 10-15 cm sunt folosite in special pentru a sapa dupa radacini. Ursii bruni au un cap masiv si rotund cu un profil facial concav. Masculii sunt cu pana la 50% mai mari decat femelele. Lungimea unui urs brun poate ajunge pana la 3 metri, cu o inaltime, la nivelul umarului, de maxim 150 cm. Ursul brun poate cantari de la 100 pana la 900 de kilograme, in functie de subspecie.

Comportament

Ursul Brun este un animal, de obicei, nocturn. In timpul verii ia in greutate, pana la 180 de kilograme, surplus pe care se bazeaza in timpul iernii, cand devine foarte letargic. Chiar daca nu sunt niste animale care hiberneaza in totalitate, putand fi usor treziti, ursii bruni prefera, in timpul iernii, sa se adaposteasca in locuri ferite, cum ar fi pesteri sau crevase. Ursus arctos este un animal solitar, desi, din cand in cand, un numar mare de exemplare se poate aduna in locuri unde hrana este abundenta si unde formeaza ierarhii sociale organizate pe varsta si marime.

Reproducerea


Ursul brun este un animal salbatic ce face parte din fauna RomanieiSezonul de imperechere incepe la sfarsitul lunii mai si se termina la inceputul lunii iulie. Femelele se maturizeaza din punct de vedere sexual dupa 5 ani. Prin procesul de "implantare intarziata", puii sunt nascuti de abia in iarna, cand femelele dorm. Daca femela nu a acumulat destula grasime ca sa supravietuiasca iernii, embrionul nu se mai dezvolta si este absorbit de organismul adultului. De obicei, o sarcina rezulta in doi, pana la patru pui, acest numar depinzand de factori ca zona geografica sau resursele de hrana. La nastere, puii sunt orbi, nu au dinti, nu au blana si cantaresc mai putin de 500 de grame. Se hranesc cu laptele mamei pana in primavara, cand incep sa se hraneasca si cu alimente solide. Puii stau langa mama lor intre doi si patru ani, timp in care invata tehnici de supravietuire, cum ar fi alegerea hranei cu cea mai mare valoare nutritionala, cum sa vaneze si sa pescuiasca si unde sa gaseasca adaposturi pentru iarna. Uneori masculii adulti omoara puii altor ursi, fie pentru a face femelele din nou receptive sexual, fie doar pentru hrana. Femelele, desi sunt mult mai mici decat masculii, isi apara odraslele cu inversunare.

Contactul cu alte animale de prada

Animale salbatice - ursul brun, RomaniaUrsul brun intra in contact cu mai multe animale mari de prada, in functie de locurile in care traiesc. In America de Nord, ursus arctos lupta pentru vanat cu lupi si ursii negri (mai mici in dimensiuni). Au fost observate in, Parcul National Yellowstone, situatii in care ursii si lupii se ignora cand vaneaza acelasi animal. In estul Rusiei, ursul brun reprezinta 1% din dieta tigrilor siberieni. In ultimii ani a crescut numarul de intalniri dintre ursii bruni si ursii polari.Se crede ca aceste intalniri sunt rezultatul incalzirii globale, care ii obliga pe "bruni" sa se mute in zonele nordice. Pui morti de urs polar au fost gasiti in barloguri ale ursilor bruni.

Ursul brun in Romania

Ursul brun se gaseste in Romania din cele mai vechi timpuri. Pana acum 200 de ani acest animal traia aproape pe tot teritoriul actual al tarii noastre. Incepand cu a doua jumatate a secolului al XIX-lea ursul brun a fost exterminat din zonele de campie pentru ca era un obstacol in extinderea zonelor agricole. Numarul din ce in ce mai mare de vaci crescute in aceasta zona si pescuitul excesiv practicat de oameni au fost inca doi factori care au dus la retragerea ursilor in zone din muntii Carpati. Astazi Romania detine cel mai mare efectiv european de ursi bruni, dupa Rusia.

Mihail Grigore

Foto: public domain / public domain / Simonxag



trimite prin YM Nota articolului:
         
recomanda unui prieten



Comentarii la acest articol:
utilizator anonim
Eu
Postat de Animale terestre pe 25 Septembrie 2012, ora 09:52
Sunt utile informatiile dar eu tot nu am aflat cand se hraneste ursul brun

utilizator anonim
gresit cred eu :
Postat de dariadulcittza pe 26 Aprilie 2012, ora 17:02
ursii chiar pot avea culoarea rosie??

utilizator anonim
ursulet
Postat de patriciu pe 30 Septembrie 2011, ora 20:55
sunt frumosi

utilizator anonim
ursul brun domestic
Postat de Anonim pe 30 Septembrie 2011, ora 20:52
e destul de rar dar si numeros

utilizator anonim
ursul brun
Postat de Anonim pe 03 Mai 2011, ora 13:48
misto

utilizator anonim
ursul brun in romania
Postat de dan chirita pe 20 Martie 2011, ora 12:26
sunt informatii frumoase si utile

utilizator anonim
ursul in padure
Postat de radu palcu pe 15 Martie 2011, ora 19:21
ursul brun este un animal urias aprope cat elefantuldoar ca acesta mananca -mure miere faguri si se apara cand sari la el .El de asemenea cand hiberneaza si slabesc foarte tare is ii place mult pesti ursuaica naste 2,3 pui pe luna sau pe an .Ursul are jumate de tone

utilizator anonim
poze cu animale salbatice
Postat de Anonim pe 20 Ianuarie 2011, ora 11:34
super poze

utilizator anonim
ursul brun
Postat de mark9 pe 01 August 2010, ora 20:50
este un articol bun dar se mai poate aduce completari cat si fotografii mai multe cu ursii bruni.

utilizator anonim
Ursul Brun (Ursus arctos)
Postat de renitza pe 08 Februarie 2010, ora 17:30
imi palace foarte mult de ursuletul brun. DAR mai frumod e ursul polar

Adauga comentariu la acest articol:
utilizator
email
titlu
comentariu
introduceti textul din imaginea alaturata
vreau sa primesc prin email comentariile la acest album

Din aceeasi categorie:

|


Abonare newsletter
Asociatia M.A.M.E.
Petitie Vier-Pfoten impotriva fermelor de blana



www.stopfumatul.ro    ip.info.ro   www.e-studio.ro   www.teste-carnet.ro   E-Media CMS    Servicii Web Design   Blog E-Studio