Nu aveti produse in cosul de cumparaturi
 
Animalutze.com >> Legislatie >> Protectia animalelor - legislatia comunitara

Protectia animalelor - legislatia comunitara

Acum ceva vreme vă vorbeam despre ceea ce înseamnă protectia animalelor în conceptia legiuitorului român. Consider că ar fi oportun să aruncăm o privire si în ograda vecinului, mai precis prin legislatia comunitară cu privire la protectia animalelor, legislatie care a servit ca izvor pentru recent adoptata lege a protectiei animalelor din România.

Asa cum am spus deja legea română a folosit o mare parte din prevederile comunitare în domeniu, astfel că mă voi limita la o enumerare succintă a punctelor comune ale celor două legi, insistând pe unele aspecte care nu au fost atinse de legiuitorul român.

Astfel orice persoană care detine un animal de companie sau care se ocupă de cresterea si îngrijirea unui animal trebuie să-i asigure toate conditiile, îngrijirile si atentia, tinând cont de nevoile etologice , în functie de specie si rasă, si în special trebuie să îi asigure  hrana si apa în cantităti suficiente, posibilitatea de miscare si să ia măsurile necesare pentru a nu scăpa de sub supraveghere. (art.4, alin. 2 din Conventia europeană pentru protectia animalelor de companie din 23/06/2003, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 400 din 05/05/2004).        

În ceea ce priveste dresajul, conventia europeană statuează că nici un animal de companie nu trebuie dresat prin metode care i-ar putea prejudicia integritatea fizică sau psihică. De asemenea se interzice folosirea de mijloace artificiale de dresaj care pot provoca “răni sau dureri inutile, suferinte ori teamă”. (art.7)          

Cresterea animalelor în scopul comercializării se face numai în baza autorizatiei emisă de autoritătile competente. Orice persoană care are intentia de a se ocupa de asemenea activităti trebuie să înstiinteze autoritatea competentă printr-o declaratie care să cuprindă: speciile animalelor care sunt sau vor fi implicate, persoana responsabilă si cunostintele sale în domeniu, descrierea instalatiilor si echipamentelor care sunt sau vor fi utilizate. În cazul în care aceste conditii nu sunt îndeplinite de o manieră corespunzătoare, autoritatea competentă poate recomanda măsuri sau poate dispune interzicerea comercializării sau continuarea activitătii dacă acest lucru se dovedeste a fi în folosul animalelor.

Legat de utilizarea animalelor de companie pentru publicitate, spectacole, expozitii sau alte manifestări similare, legea comunitară prevede că folosirea este permisă numai dacă organizatorul creează conditiile necesare pentru ca aceste animale să fie tratate cu diligentă sporită, sănătatea si bunăstarea lor să nu fie puse în pericol, să nu fie supuse vreunui tratament sau unui procedeu care să determine cresterea sau diminuarea nivelului natural al perfomantelor sale, sau sănătatea si bunăstarea lor să fie puse în vreun fel în pericol.

În ceea ce priveste sacrificarea, legea dispune că numai medicul veterinar sau o altă persoană competentă au dreptul să procedeze la sacrificarea unui animal de companie, cu exceptia cazurilor de urgentă când trebuie să se pună capăt suferintelor unui animal si când ajutorul unui medic veterinar sau al altei persoane competente nu poate fi obtinut rapid sau în alte cazuri prevăzute de legislatia natională a statelor semnatare. 

Cam acestea ar fi elementele comune celor două acte legislative. În plus, conventia comunitară face referire la unele aspecte pe care legislatia română le-a omis, fiind de asteptat o reglementare a acestei situatii.

Astfel, părtile semnatare ale conventiei se angajează să încurajeze dezvoltarea programelor de informare si de educare pentru a promova următoarele aspecte prevăzute în conventie:

a) dresajul animalelor de companie în scop comercial sau pentru competitii, care trebuie să se efectueze de către persoane având cunostintele si competentele corespunzătoare;

b) necesitatea de a descuraja:

(i) acordarea animalelor de companie ca premii, recompense sau prime;

(ii) înmultirea neplanificată a animalelor de companie;

c) eventualele consecinte negative pentru sănătatea si bunăstarea animalelor sălbatice, în cazul achizitionării sau introducerii lor ca animale de companie;

d) riscurile care decurg din achizitionarea iresponsabilă a animalelor de companie, care conduce la cresterea numărului animalelor nedorite si abandonate.

O prevedere foarte importantă este aceea a limitei de vârstă pentru achizitionarea unui animal de companie; în acest legea prevede că persoanele cu vârsta de până la 16 ani au nevoie de consimtământul părintilor pentru a putea cumpăra un asemenea animal.

Legat de interventiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal de companie sau altor scopuri necurative legea prevede că acestea trebuie să fie interzise si, în special:

a) codotomia;

b) cuparea urechilor;

c) sectionarea corzilor vocale;

d) ablatia ghearelor si dintilor.

Interventiile în cursul cărora animalul va suferi sau riscă să sufere dureri considerabile nu trebuie să fie efectuate decât sub anestezie si de către un medic veterinar sau sub controlul său.

Legea prezintă reglementări speciale si în ceea ce priveste  sacrificarea animalelor, reducerea numărului de animale fără stăpân, aceste reglementări fiind preluate si de legislatia română în materie. 

Ionut RADULESCU
Jurisconsult
Expert Editor
Animalutze.COM
 trimite prin YM Nota articolului:
         
recomanda unui prietenComentarii la acest articol:
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | urmatoarea >>

utilizator anonim
ne maninca cainii si legea nu face nimic
Postat de Anonim pe 19 Iulie 2012, ora 09:33
Buna ziua!Am o nelamurire daca exista politia si protectia animalelor,de ce domnilor nu umbla astea prin tara sa stringa toti cainii vagabonti stam in curte cu copii de nu putem esi pe drum din cauza cainilor avem aici o haita de caini ca tie frica sa esi din curte.ce fel de protejati animalele domnilor pentru ce sa protejam mai ales cainii ca sa ne manince pe noi?Am esit intro zi cu baetelul meu la plimbare si sa repezit cainele vecini la noi,va dati seama ca nu aveam ce sa fac. toti au caini aici da niciunu nui leaga nu putem tine pasari in curte ca intra caini peste noi si ne maninca de vii,ajutatine va rog veniti si amendatii pe toti care au caini si nui leaga datile amenzi usturatoare ca sa stie ca treebuie legati ca de aia ne maninca ca nu au grija DE EI SI NU LE DA SA MANINCE,daca le zici ceva,cica nu poate sai lege ca sint rai si musca atunci de ce il mai tin,va rugam din suflet sa ne ajutati,imi este frica pentru noi saesim pe drum.eu stau in com.Crevedia Mare sat.Dealu,Jud.Giurgiu.

utilizator anonim
reclamatie,
Postat de anonima pe 21 Aprilie 2012, ora 02:27
am un catel care are 1o luni, intr-o zi mi-a scapat afara din casa iar o vecina l-a maltratat,pt a se apara a prins-o un pic de mana, acum eu sunt data in judecata si mi-a facut si plangere la politie, mi-a amenintat copiii ca trimite pe cineva sa-mi i-a catelul, in situatia de fata ce as putea face?rog raspuns urgent.

utilizator anonim
Legi fara noima...
Postat de EUUU pe 29 Februarie 2012, ora 00:06
Va salut.
Am si eu o intrebare:
Daca un copil este sfasaiat de caini comunitari si copilul moare...cine este tras la raspundere pentru moartea copilului?(el jucandu-se intr-un spatiu de joaca gen parc/fata blocului)
Lege exista pentru a trage la raspundere un om care omoara un caine dar invers cine raspunde...
Protectia animalelor sare in sus daca canii comunitari sunt eutanasiati...
Mie cine imi da drept sa omor cainele/cainii care imi ataca copilul???
Dac tantarii se inmultesc enorm si incep sa transmita tot felul de boli, ii las in pace? sau iau masuri...
Legile voastre nu au nicio logica...

utilizator anonim
masacru la uricani
Postat de danaduhomnicu pe 25 Octombrie 2011, ora 10:33
Masacru la uricani.Toti cainii din oras au fost omorati prin otravire,este o imagine de cosmar.Primarul,culmea e plecat,un nenorocit.

utilizator anonim
Protectia animalelor - legislatia comunitara
Postat de peterpan pe 30 Septembrie 2011, ora 12:27
Daca legislatia comunitara NU este respectata de un proprietar de animal de companie, ce se intampla? Legea nu spune cum se poate rezolva un caz in care aceasta nu este respectata.

utilizator anonim
Protectia animalelor - legislatia comunitara
Postat de Anonim pe 04 Iulie 2011, ora 14:22
SCUMPILOR, noi luptam pentru adaposturi pentru ei :) nicidecum sa ii lasam liberi ca asa mai rau ii chinuim !
ganditi si voi putin ? cum sa ne multumeasca ?
CREIER? AVETI?! nu cred !

sunt niste animale nevinovate .. sufera si ele :) pacat ca n-au gura sa vorbeasca !

si oricum , daca sunt agresivi cainii, sunt agresivi pentru ca au fost mai mult ca sigur maltratati !
asa ca nu mai vorbiti aciurea si bagati-va un bat in cur si abtinetiva !
ca de oameni ca voi incercam sa ii ferim ;*

utilizator anonim
pisici bolnave reclamatie
Postat de Anonim pe 22 Iunie 2011, ora 03:33
locuiesc in timisoara in bl a 6 .str ludwig von ybl nr2 in jurul blocului avem 10 pisici care sint hranite de 2 persoane din bloc ,acestea sau imbolnavit majoritatea nefiind vaccinate si deparazitate acu o luna am intrat in gradina sa fac curatenie drept urmare m am imbolnavit de scabie ma intreb de ce trebuie sa suport toate acestea .de cetrebuie locatarii acestui blocsa suporte mizeria si mirosul de linga bloc si cati trebuie sa se mai imbolnaveasca sa se ia masuri la asa ceva?

utilizator anonim
Oare trebuie sa luptam acuma noi, pt. drepturi?
Postat de sz pe 29 Mai 2011, ora 09:38
Buna ziua,
Locuesc in Dej pe dealul Florilor intr-un bloc.
In fata blocului este un magazin si un bar. Barmana
tine un caine comunitar, care latra zi, si noapte. Mai mult zilele trecute a atacat-o pe sotia.
Am facut plangere la consiliu, la politie. Consiliu nici nu mi-a raspuns,politia nu poate face nimic.Macar politistii au incercat.audat telefoane peste tot, au si venit, cei care detin azilul de caini, dar barmana se incapataneaza,si nu lasa pe nimeni,sa se apropie de caine. Mai mult a comandat si o cusca de vre-un an.Au venit caldurile si noi trebuie sa dormim cu geamurile inchise, din cauza cainelui.
Am facut nenumarate reclamatii la magazin,raspunsul a fost,ca au sute de reclamatii, dar nu au ce face.
Ce parere aveti ?Acuma trebue ca noi sa incepem lupta pentru liniste?
Foarte bine ca exista o lege pentru ocrotirea animalelor -si mie imi plac cainii, chiar si eu am avut uncaine dar nu la bloc - dar cu linistea oamenilor nu se ocupa nimeni ?
As dori, ca numele si adresa de email sa nu sse faca publice.
va doresc succes, Szikszay.

utilizator anonim
Ce prosti sunteti
Postat de Cally pe 24 Mai 2011, ora 17:44
Ba voi nu va dati seama ca caini pe care incercati sa ii salvati sar putea sa va faca felu ?
Si eu inainte eram impotriva EUTANASIERI pana cand pe strada au saeit doi maidanezi sa ma muste.Voi credeti ca caini o sa va lase in pace ?
Cosa va multumeasca ?Din potriva, veti ajunge masa lor

utilizator anonim
Protectia animalelor - legislatia comunitara
Postat de Anonim pe 15 Mai 2011, ora 22:42
Ma bucur ca am gasit un loc unde sa pot spune si eu ceva ce ma deranjeaza extrem de mult. Vad aproape de fiecare data cand merg la tara, la bunica mea un vecin care isi bate calul cu bestialitate ( il bate cu furca, cu un par etc). La inceput nu am dat o prea mare atentie, gandindu-ma ca e animalul lui si nu am de ce sa ma bag, insa am vazut aceeasi scena de prea multe ori si am ajuns sa ma revolt. Il vad ca bate acel animal fara pic de mila si bineinteles adresand si injurii.A m constatat ca si restul vecinilor sunt destul de deranjati de atitudinea lui insa , dupa cum bine stim, la tara multi prefera sa taca. Ce as putea sa fac? macar sa il sperii pe acel om intr-un fel, astfel incat sa nu mai bata bietul animal.

utilizator anonim
sunteti penibili!
Postat de trogzor pe 15 Mai 2011, ora 20:31
Va doresc sincer tuturor iubitorilor de caini sa muriti sfasiati de o haita de caini maidanezi. Este inadmisibil ca haitele de caini sa ajunga sa faca legea prin cartiere si sa iti fie teama sa treci prin anumite locuri din cauza lor. Saptamana trecuta am vazut un grup de caini cum aproape pusesesera jos un copil de 6 ani si pe bunica lui. Ce este mai sacru pentru voi: o viata omeneasca sau una de caine. EUTANASIEREA asta e singura solutie ca sa scapam de aceste fiare.

utilizator anonim
Urgent catel fara speranta
Postat de krmen_82 pe 15 Aprilie 2011, ora 16:05
Buna ziua,
Am nevoie de ajutor pentru un catel maidanez ranit de o masina si parasit la marginea drumului, eu nu mai pot suporta cheltuielile pentru el (250 Ron salvarea + spiatalizarea pe zi este 200 Ron), iar fundatiile care se ocupa de caini comunitari nu au vrut sa auda de acest animalut.

utilizator anonim
Asta e parerea ta sau vrei o parere?
Postat de Anonim pe 17 Februarie 2011, ora 11:34
Pentru un fotograf, da, e o performanta sa surprinzi moartea izbind o vietate in zbor.

Pentru vanator insa... e de-a dreptul lasitate.

Creatura aia - vanatul, oricare ar fi el - e neajutorata, iar unii - nu am sa pricep niciodata de ce - se cred barbati cand apasa pe tragaci. Parerea mea e ca nu-s barbati. Sunt doar niste indivizi care au ceva stricat undeva, in alcatuirea lor.

Sau asa au fost crescuti si problema tine de "obsinuinta, a doua natura" si e greu de inlaturat, dar astfel de situatii gasesti mai rar in zilele noastre, nu de alta, dar urmasi de nobili care sa vaneze prin traditie nu prea sunt prin tara asta.

Penibil, in anul 2011, sa mai existe astfel de "distractii".

utilizator anonim
O parere
Postat de Adrian666 pe 16 Februarie 2011, ora 10:27
http://badorgood.com/foto/o-zi-la-vanatoare-25-km-la-pas-si-multe-fotografii-374332/411950

utilizator anonim
intrebare
Postat de bonbanica pe 11 Februarie 2011, ora 19:46
buna seara,am si eu o nelamurire si asi vrea daca se poate sa ma ajutati.
am 3 caini si 2 catele iar prin ajutorul unei vecine am luat legatura cu cei de la VIVER-PFOTEN pentru ai castra gratuit.
au venit si au luat cainii pe data de 10-12-2011 am semnat un proces verbal din care reiesea faptul ca de la adresa mea au luat 5 caini ce vor fi adusi in 24 de ore,dupa 24 de ore mi-au adus 4 caini in loc de 5 si au explicat ca 1 din cei 5 caini a fost adoptat de catre o alta persoana fara ca eu sa stiu ceva si fara sa mi se ceara aprobarea.
v-as ruga sa ma ajutati pentru a putea rezolva aceasta problema deoarece nu vreau ca licrurile sa ramana asa findca nu am nicio asigurare cum ca acel catel este in viata.
va multumesc

utilizator anonim
MEDICI NEGLIJENTI
Postat de elena catalina pe 10 Februarie 2011, ora 12:18
Buna ziua,va rog sa ne ajutati si sa ne sfatuiti cam ce se poate face impotriva unor medici neglijenti care au pus un vaccin gresit catelusului nostru, care a dus la decesul acestuia.Mentionez ca am ajuns cu el la Bucuresti si medicii de aici ne/au lamurit exact ce s-a intamplat si de ce s-a ajuns aici.Ca sa fim mai siguri am prezentat cazul si altor medici veterinari care au fost de aceeasi parere ca a murit din cauza acestui vaccin pus din neglijenta si care a dus la declansarea acestei boli care l-a rapus.Singurele acte doveditoare sunt carnetul de sanatate cu vaccinurile semnate si stampilate de acesti medici plus chitantele de la tratamentul facut ulterior pt.tratarea acestei boli.Va multumim.

utilizator anonim
sa lamurim totul
Postat de Echo 500 pe 08 Februarie 2011, ora 16:38
pentru cei care protejeaza cainii de pe strazi nu ii mai protejati degeaba fara sa fi fost muscati,cainii nu trebuie sa stea pe strazi,si daca stau in continuare pe strazi sa nu va vaitati ca de ce sunt omorati sau mai stiu eu ce,ca societatile voastre de doi lei nu fac nimic sa ii ia,astfel omul recurge la brutalitate,daca toti stau si dorm pe scaune si mananca shaorme.Caini nu trebie sa stea pe strazi fara stapan.

utilizator anonim
Protectia animalelor - legislatia comunitara
Postat de masinasport1 pe 26 Ianuarie 2011, ora 20:36
unde ma pot adresa mi sa inpuscat un cane

utilizator anonim
sunteti niste prosti
Postat de andu18 pe 15 Decembrie 2010, ora 17:53
puneti dreak mana si faceti ceva si nu va mai vaitati

utilizator anonim
AJUTOR- MI AU FURAT CAINELE
Postat de Anonim pe 28 Noiembrie 2010, ora 18:41
Acum 1 luna mi a disparut cainele, un bichon pe nume Pufy, l am cautat peste tot dar fara izbanda.Ieri am aflat ca de fapt cainele meu a fost furat de catre un vecin de etnie romma, si l a dat surori lui.Cum pot proceda sa mi recuperez cainele de la aceste persoane pe cale legala fara a ma tigani cu ei .
V as fi recunoscatoare daca m ati ajuta cu un sfat.
Multumesc

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | urmatoarea >>

Adauga comentariu la acest articol:
utilizator
email
titlu
comentariu
introduceti textul din imaginea alaturata
vreau sa primesc prin email comentariile la acest albumAbonare newsletter
Asociatia M.A.M.E.
Petitie Vier-Pfoten impotriva fermelor de blanawww.stopfumatul.ro    ip.info.ro   www.e-studio.ro   www.teste-carnet.ro   E-Media CMS    Servicii Web Design   Blog E-Studio