Husky Siberian – Câinele nordic, cel mai apropiat de lup

Prezentare generală, temperament și recomandări

Rase de câini - câinele husky siberian
Câinele Husky Siberian

Husky Siberian este un câine nordic, care impresionează prin privirea albastră, metalică, și expresia caracteristică a feței. Husky Siberian nu este un câine pentru oricine, întrucât are o fire extrem de independentă și este recunoscut ca fiind foarte greu de dresat – rasa și-a păstrat în mare parte instinctele animalului sălbatic și are tendința să și le urmeze indiferent de educația primită. Un husky cu “dor de ducă” va ignora comenzile stăpânului și va pleca unde îl îndeamnă instinctele, de aceea este indicată utilizarea unei lese de fiecare dată când este scos la plimbare.

De asemenea, husky este un vânător înnăscut și va profita de orice ocazie ca să “vâneze” pisici și alte animale mici; de aceea, socializarea este foarte importantă și trebuie începută încă din primele luni de viață. Tot din acest motiv nu se recomandă adoptarea unui husky de către o familie în care există și alte animale – pisici, hamsteri, purcei de guineea – deoarece, chiar dacă se va obișnui cu ele, nu veți avea niciodată siguranța că instinctele de vânător nu se vor trezi la un moment dat și că un joc între animalele dumneavoastră nu se va transforma într-o partidă de vânătoare din care husky-ul va ieși triumfător, cu prada în bot.

Astfel, Husky Siberian are nevoie de un stăpân cu caracter puternic, pregătit să facă față aparentei încăpățânări a acestui câine, căruia îi va fi mai mult „camarad” decât stăpân. De asemenea, nu se recomandă un husky persoanelor care nu își alocă timp pentru plimbări lungi în aer liber și nici celor care nu au suficient timp să se ocupe de el și l-ar lăsa singur mai multe ore pe zi, întrucât husky este un câine care are nevoie de activitate și mișcare și se plictisește singur, caz în care își va manifesta plictiseala distructiv – va roade diverse obiecte din casă sau, dacă îl veți ține în curte, va săpa probabil exact în zona în care ați plantat trandafirii.

În același timp, husky siberian este un câine prietenos și nu manifestă posesivitatea față de obiecte și membrii familiei afișată în general de câinii de pază; este în general curios, alert și activ, în același timp manifestând o rezervă demnă față de necunoscuți, fără a fi agresiv.

Aspect general Husky Siberian

Rase de câini - câinele husky siberian
Câinele Husky Siberian

Husky Siberian este un câine de talie medie, compact dar agil, cu blana deasă și stufoasă, păstrând în mare parte caracteristicile rudei sale sălbatice, lupul. Corpul este bine proporționat, un aplomb corect îmbinând caracteristic viteza, rezistența și puterea fizică, ceea ce l-a făcut să fie un excelent câine de sanie. Masculul este în general mai masiv și mai “îndesat”, dar nu excesiv în comparație cu femela, care este mai suplă, fără a fi fragilă.

Dimensiuni, proporții Husky Siberian:

  • Masculul atinge 54 – 60 cm la greabăn; femela – 50 – 55 cm. Privit din profil, lungimea corpului de la umăr la crupă este puțin mai mare decât înălțimea la greabăn.
  • Greutate: Masculul atinge 20 – 28 kg; femela atinge 16 – 23 kg. Greutatea este proporțională cu înălțimea la greabăn.

Capul

Datorită ochilor albaștri și a măștii (care nu este obligatorie în standardul rasei, dar care este prezentă la majoritatea exemplarelor de la noi din țară) expresia feței unui husky transmite un amestec contradictoriu de mesaje – pare prietenos dar în același timp malefic; cei care descriu aspectul feței unui husky folosesc expresii de genul: “are o privire de nebun inteligent”, “pare că înțelege tot dar nu-ți dă dreptate”, “te simți tolerat în preajma lui”, “pare că știe mai mult decât tine”, “privirea lui mă sperie dar mă și îndeamnă să mă apropii”.

  • Capul este de dimensiuni medii, proporționat cu restul corpului, ușor rotunjit în partea superioară, stopul bine marcat. Privit din toate unghiurile, capul unui husky nu trebuie să fie nici prea alungit, nici prea îndesat. Botul este și el de dimensiuni medii, cu buzele bine închise. Mușcătura trebuie să fie corectă, în “foarfecă”.
  • Ochii au formă alungită, sunt poziționați ușor oblic și la distanță moderată unul față de celălalt. Culoarea albastră este o caracteristică a rasei, dar nu este obligatorie, standardul acceptând și ochii căprui sau brun închis și chiar de culori diferite (ceacâr).
  • Urechile sunt de dimensiuni medii, nici foarte mari, nici foarte mici, triunghiulare, cărnoase și bine îmblănite, poziționate sus, destul de apropiate una de cealaltă. Vârfurile stau perfect ridicate și sunt ușor rotunjite.
  • Culoarea nasului trebuie să fie în concordanță cu culoarea de bază a blănii; astfel, husky cu blana predominant neagră, cenușie sau brună vor avea nasul negru; husky cu blana roșcată vor avea nasul maro închis; la husky albi, nasul va fi rozaliu.

Corpul

  • Gâtul este arcuit și bine poziționat. Pieptul este adânc și puternic, dar nu exagerat de lat iar umerii sunt musculoși și bine dezvoltați. Coastele sunt ușor aplatizate pe lateralele corpului. Spatele unui husky este drept și puternic; crupa coboară într-o pantă ușoară către baza cozii, care este stufoasă, purtată pe spate când câinele este alert, coborâtă drept când câinele este în repaus și poziționată sub linia imaginară trasată între greabăn și crupă. Picioarele sunt puternice, cu osatură bine dezvoltată dar nu masivă, cu labe ovale, nu foarte alungite și bine închise, cu blana deasă între degete. Degetul redundant de la picioarele din față se poate înlătura chirurgical.
  • Blana este alcătuită din două straturi, păr și sub-păr, cu fir de lungime medie, foarte deasă. Sub-părul este moale și dens dar este normal să lipsească în timpul perioadelor de năpârlire sau să fie puțin reprezentat la Husky ținuți în interior tot timpul anului. Blana trabuie să fie plăcută la atingere, nu prea aspră, cu textură netedă. Culorile acceptate variază în toată gama posibilă, de la negru la complet alb. Masca și trefla de pe frunte, deși caracteristice rasei, nu sunt obligatorii.

Mișcările

În mișcare, husky dă senzația că “plutește” la suprafața solului, alergând într-un trap corect, aparent fără efort. În repaus, husky are o poziție mândră a corpului și capului, inspirând putere și agilitate.