Ce mănâncă un hamster?

Hamsterul este un rozător care în general nu face mofturi la mâncare; este, de altfel, omnivor-în afară de mâncarea specială pentru hamsteri care se găsește în pet-shop-uri, în condițiile în care te asiguri că 1/5 din rația zilnică să fie alcătuită din alimente bogate în proteine, poți îmbogăți meniul zilnic al hamsterului tău cu aproape orice aliment de origine vegetală sau animală:

  • LEGUME: morcovi, salată, pătrunjel (bogat în vitamină C), fasole păstăi, porumb;
  • FRUCTE: banane, mere, nuci, căise;
  • CARNE: de pasăre (pui, curcan)-fiartă, nu prăjită;
  • ALTE ALIMENTE: orez fiert, ou fiert, paște, pâine uscată.

IMPORTANT! A se evita citricele: lămâi, portocale, grapefruit etc., deoarece, deși conțin vitamina C, nu sunt sănătoase pentru aparatul digestiv al hamsterului!

Pentru mâncarea hamsterului este bine să folosești un bol mic sau o farfurioară  -cantitatea de mâncare suficientă pentru un hamster pe zi de obicei încape fără probleme într-o lingură-nu îi pune mai mult decât are nevoie, pentru că rezultatul nu va fi un hamster mă satul, ci o cușcă mai murdară! În plus, hamsterii au obiceiul să-și facă depozite de mâncare care se alterează repede (mai ales în sezonul cald) și pot deveni o sursă de mirosuri urâte și chiar de infecție.

Ca să determini cantitatea de mâncare necesară hamsterului tău pentru o zi, umple bolul și urmărește-l cât mănâncă în ziua respectivă; de a două zi vei pune în bol o cantitate de mâncare echivalentă cu cea consumată în ziua precedentă.

Mâncarea specială pentru hamsteri, care se găsește în pet-shopuri, fiind uscată, poate fi lăsată în bol pe durata întregii zile întrucât nu se alterează; dacă însă îi dai mâncare care se poate altera (carne fiartă, ou etc.) sau care se ofilește își poate pierde astfel conținutul nutritiv (vegetale) este bine să o porționezi în părți mici și să hrănești hamsterul cu cât poate mânca o dată. Restul se poate păstra într-un vas acoperit în frigider, de unde se scoate, ca să nu fie foarte rece, cu aproximativ o jumătate de oră înainte de oră mesei. Mâncarea specială din comerț se păstrează într-un loc uscat și ferit de lumină, într-un recipient bine închis.

FOARTE IMPORTANT! Hamsterii beau apă! În lipsa apei, hamsterul își poate lua cantitatea de apă necesară din alimentație însă, dacă alimentația este preponderent uscată, hamsterul se deshidratează rapid și moare.

Este bine să ai un recipient cu picurător pe care să îl agăți de unul din pereții cuștii, din care hamsterul să poată bea atunci când simte nevoia. Apa trebuie să fie proaspătă, deci se schimbă în fiecare zi; în sezonul cald schimbarea apei se recomandă să se facă de două ori pe zi, dimineața și seara. Nu se recomandă bolurile sau alte vase deoarece hamsterul le poate răsturna și astfel așternutul cuștii se udă și trebuie schimbat deoarece, dacă este lăsat umed, mucegăiește foarte repede, mai ales în sezonul cald.