Nu aveti produse in cosul de cumparaturi
 
Animalutze.com >> Pesti si Reptile >> Pesti >> Ce este ciclul nitrogenului?

Ce este ciclul nitrogenului?

Ganditi-va la acvariul dumneavoastra ca la un mini-ecosistem care evolueaza ciclic, prin simplul fapt ca atat pestii si plantele, cat si o multime de bacterii, isi desfasoara procesele vitale in acest spatiu restrans, fara contact direct cu lumea din afara.

Ciclul nitrogenului este unul dintre procesele care au loc in acvarii si este cel mai important, intrucat de "dirijarea" lui corecta depind viata si sanatatea populatiei acvariului dumneavoastra. Pestii si alte organisme (de multe ori invizibile cu ochiul liber, dar prezente in acvariu - bacteriile) produc toxine a caror concentratie poate deveni fatala.

Cea mai importanta toxina produsa in acvarii este amoniacul (NH3), eliberat in apa direct prin respiratia pestilor si indirect prin producerea de urina si excremente. In acelasi timp, procesele de descompunere a mancarii neconsumate si a plantelor moarte, precum si bacteriile, sunt o sursa secundara, dar la fel de importanta, de amoniac.

Vestea buna este ca amoniacul este descompus de catre o bacterie (nitrosomonas) intr-un compus mai putin toxic - NO2 (nitrit) - care, la randul sau, este descompus in continuare in nitrat (NO3) de catre bacteria nitrobacter, astfel reducandu-se concentratiile nocive din acvariu la un nivel tolerabil de catre pesti.

Ciclul nitrogenului este, in esenta, interdependenta intre:

  • aparitia amoniacului (NH3) in acvariu;
  • descompunerea lui in nitrit (NO2) de catre bacteria nitrosomonas (proces care necesita 7-10 zile);
  • descompunerea nitritului in nitrat (NO3) de catre bacteria nitrobacter (17-19 zile).

De notat faptul ca, odata umplut prima oara cu apa declorinata, acvariul este, practic, un mediu steril - in absenta pestilor, a plantelor si a bacteriilor care descompun materiile moarte, nu se produce amoniac. Astfel, pentru a incepe ciclul nitrogenului in acvariu, trebuie ca in acesta sa fie introdusi 1-4 pesti, dintr-o specie mai rezistenta, care sa inceapa ciclul nitrogenului si sa si supravietuiasca procesului.

Odata primul ciclu al nitrogenului incheiat, se incepe inlocuirea saptamanala a apei din acvariu cu apa declorinata (aproximativ 10-15 % din cantitatea totala) si se pot adauga 1-2 pesti noi in acvariu.

Articol de: A.S.trimite prin YM Nota articolului:
         
recomanda unui prietenComentarii la acest articol:
utilizator anonim
Ce este ciclul nitrogenului?
Postat de Anonim pe 09 Mai 2011, ora 20:21
Foarte frumos explicat. As fi vrut sa citesc acest articol inainte de a ma lovi de problema. Din fericire acum am rezolvat-o

Adauga comentariu la acest articol:
utilizator
email
titlu
comentariu
introduceti textul din imaginea alaturata
vreau sa primesc prin email comentariile la acest albumAbonare newsletter
Asociatia M.A.M.E.
Petitie Vier-Pfoten impotriva fermelor de blanawww.stopfumatul.ro    ip.info.ro   www.e-studio.ro   www.teste-carnet.ro   E-Media CMS    Servicii Web Design   Blog E-Studio